Leta i den här bloggen

onsdag 5 oktober 2011

Leni är Leni

Bilderböckerna om lilla Leni är så himla bra att jag bläddrar i dem flera gånger i veckan och njuter. Om man älskar böcker är bibliotek ett väldigt praktisk ställe att jobba på men samtidigt det mest opraktiska. Många bibliotekarier älskar böcker så mycket att de inte klarar av att gallra utan att bli ledsna. Om boken dessutom är en barndomsfavorit kan det handla om riktig seperationsångerst. Jag lider inte så mycket av detta eftersom det blir så fint när man får plats för att nya fräscha böcker i stället för trasiga böcker med fula omslag. Däremot fastnar jag lätt med en bok när jag finular omkring bland hyllorna. Ni vet sådär som man fastnar med foton och grejer när man ska städa hemma.

Åter till Leni som är en underbar unge som vet vad hon vill. I Leni är ett sockerhjärta har Leni tröttnat på att bli behandlad som ett barn och att tanterna kallar henne för sockerhjärta. Leni kan ju allt som vuxna kan och därför kan hon minsann köra vagnen hem själv, hon kan äta senap, lök och stark ost till middag även om det inte smakar så gott. Efter maten vill Leni leka men eftersom hon är vuxen nu så måste hon hjälpa pappa att städa. Det är inte roligt och Leni måste vila sig i tvätthögen för att inte svimma. (Precis så känner jag också när jag måste göra tråksaker). När pappa till råga på allt tvingar Leni att gå ut med soporna och gubben på gården tycker att Leni "är en stor och duktig tjej, redan stora damen",  får Leni nog av vuxenlivet och skriker: "Jag är ingen stor dam! Jag är ett sockerhjärta och nu ska jag gå och leka." Undrar om det funkar på 29-åringar också. Värt att pröva hemma nästa gång Emil vill att jag ska hacka färska örter, pensionspara eller annat vuxet som han gillar att syssla med.

 

I Leni blir en bebis är det tvärtom så att Leni en morgon inte kan klä på sig själv, ingenting klarar hon, Leni har nämligen blivit en bebis. Hon kan inte gå utan måste krypa och hon kan inte dricka mjölken ur glaset utan måste få en flaska. När hon blir kissenödig hämtar hon en blöja men det känns konstigt att kissa i den så hon låser dörren och använder toalettstolen i smyg när pappa inte märker. När pappa och lillebror ska gå till affären hamnar bebisLeni efter och ramlar på marken rakt framför en tant som kallar Leni för stor bebis. "Jag är ingen bebis" skriker Leni och springer iväg rakt förbi pappa och Sigge. Nu är Leni en häst ju.

Samma mönster men tvärtom alltså och det är väldigt bra gjort. Texten höjer bilderna och bilderna höjer texten. Bilderna är så fina med alla möbler, tapeter och detaljer som ser så inne ut. Det ser ut som om IKEA och Myrorna har gjort ett kreddigt inredningsmagasin ihop, skitsnyggt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar