Leta i den här bloggen

måndag 21 november 2011

Nicolina Teresia - en svindlande historia

En fascinerande historia om Nicolina Teresia Johannesdotter som föddes som en fattig torparflicka i Jämtland början av 1900-talet. I jakten på ett bättre liv tar hon jobb som hembiträde hos en homeopat där hon blir våldtagen, något som chockar henne djupt. Kanske är det mansföraktet som hon får av att bli utnyttjad av homeopaten som sedan får henne att göra det som hon kommer att bli känd för, kanske är det bara stävan efter det goda livet.
 
Nicolina Teresia blir nämligen en mästare på att svindla män, hon förför dem och tar deras pengar för att sedan överge dem utan att de riktigt förstått vad som hänt. Hon byter namn till Inez Magnusson och klättar fort uppåt på sin egen karriärstege i svindlarbranschen. Männen hon bedrar är både rika och inflytelserika vilket gör att de har en hel del att förlora i både anseende och pengar. När hon tillsist åkte fast och ställdes inför rätta 1941 blev det ett stort pådrag i tidningarna som bland annat skrev att  "Halva adelskalendern passerar revy".
 
Det är underbart att läsa om hennes knep och hur och finslipar sin manipulativa sida till fulländning, samtidigt som det är en mycket sorglig historia om en fattig flickas strävan och vad man kan vara beredd att utsätta sig själv och andra för. Boken avslöjar smaskiga detaljer om män på mycket inflytelserika poster som än idag kan överraska och roa även om männen i fråga inte själva är i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar