Leta i den här bloggen

torsdag 22 december 2011

Vind

12-åriga Vind anses ställa till problem och hamnar på sin styvmors uppmaning på "Möjligheternas skola" där det råder sträng disciplin. Det första Vind blir av med är sin älskade skateboard men skolan nöjer sig inte med det utan gör allt för att ta ifrån honom allt som han har kärt. När även hans egen vilja är på väg att brytas ner får han hjälp av barn som tidigare rymt från skolan och som nu lever som laglösa i en fabrikslokal.

Det börjar som en vanlig historia om en kille som haft det lite kämpigt men utvecklar sig till en obehaglig skräckis med science fictiondrag.
 Jag tycker att det är som mest obehagligt när det otäcka är psykiskt och det är det verkligen här. Det fysiska får i stället verka som en ventil i allt det onda både när Vind utsätts för förlösande våld-då ser man ju vilka som är onda. Men för Vind själv är det också i det fysiska han är som mest verklig, när han åker bräda, när de springer, målar graffiti, klättrar – då känns det befriande för ett tag och som läsare märker jag att det är även här jag hämtar luft och ork att fortsätta läsa allt det obehagliga. En bok som tar emot att läsa men som suger tag och lämnar kallsvettiga tumavtryck på boksidorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar