Leta i den här bloggen

fredag 4 maj 2012

En liten chock

Till sommaren kommer vi på biblioteket anordna läsdagar för ungdomar, två dagar fulla av egen tid för läsning och boktips från oss och från deltagarna själva. Dagarna avslutas med att Johanna Lindbäck kommer och samtalar om sitt skrivande och sin läsning vilket ska bli väldigt kul och inspirerande!

Jag har just på grund av detta fina besök tänkt sträckläsa alla Johannas böcker och just läst ut den första som heter En liten Chock och kom ut 2007.

Den handlar om Gustav som väntar på en vändning i livet, på att något stort ska hända. Han hade hoppats på att gymnasiet skulle vara hans startskott, att han skulle bli en roligare och mer framåt kille som tog för sig, att han skulle få nya roliga kompisar och att han skulle träffa en tjej. Men Gustavs liv förblir precis som vanligt.

Gustav lever med sin amerikanska pappa som flyttade till Sverige då Gustavs mamma blev sjuk. Gustav och Jacks relation är stormig och präglas av Gustavs sorg efter sin mammas bortgång och de bådas underliggande och röriga känslor av ilska, skuld och ensamhet. Jacks charmiga sätt och lätthet med tjejer väcker också svartsjuka hos den tillbakadragna Gustav.

När Gustavs klass får den spännande Eva som vikarie i engelskan börjar något förändras inom Gustav och han klarar inte av att stå emot den starka attraktionen han känner för sin lärare utan bestämmer sig för att våga chansa. I samma veva blir han headhuntad till arbetet med skoltidningen av den populära Elin och även där finns en dragningskraft. Gustavs liv blir som en berg- och dalbana med toppar av glädje och förväntningar och dalar av besvikelser och motgångar.

Johanna Lindbäck har en skön ton i sina böcker som passar den tonåriga Gustavs berättarjag och som skapar en mycket trovärdig och medryckande berättelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar