Leta i den här bloggen

måndag 5 september 2011

Här ligger jag och blöder

Till alla er som har abstinens efter att sommarpratarna har sagt sina sista självgoda ord för säsongen har jag ett tips: Radioföljetong!

Jag blev riktigt glad idag då jag såg att Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld ska sändas nu. Det är en av förra årets bästa ungdomsböcker vilket också det vunna Augustpriset vittnar om. Detta är dock ingen bok för blodkänsliga läsare (en hint till min mor) eftersom det hela startar med en ingående beskrivning av när Maja sågar av sig toppen på tummen på träslöjden. Detta är bara en av många skador hon får under bokens gång, i slutet kan jag riktigt känna hur ont det gör i mig för vare steg Maja tar. Oroliga vuxna undrar om Maja skadar sig med flit, eftersom det är så ungdomar gör när de mår dåligt. Jag gillar den här typen av subtil samhällskritik inpackad i ironisk humor som Jenny Jägerfeld lyckas ypperligt med.

Berättelsen utspelar sig under några dagar då Maja ska hälsa på sin mamma men mamman är försvunnen vilket lämnar Maja att ensam vandra omkring med sina tankar i ett tomt hus under ett par förvirrade dagar. Hon möter också grannkillen som plåstar om henne efter en av hennes olyckor och som kallar sig ”Justin Case”. Det hela är en riktigt bra skildring av hur det känns att leva på gränsen till det mesta, precis så som tonåren känns. Dessutom är omslaget skitsnyggt.

Artikel om radioföljetongen

1 kommentar:

  1. Mycket bra läsning, en regnig helg blev en mysig helg tack vare denna bok. För övrigt kan vissa sommarpratare vara riktigt bra.

    SvaraRadera