Leta i den här bloggen

fredag 7 oktober 2011

Coraline

Coraline är en övernaturlig spökhistoria när dem är som bäst. Flickan Coraline flyttar med sina föräldrar till ett gammalt hus som gjorts om till lägenheter. I familjens lägenhet finns en igenmurad dörröppning som leder till en likadan lägenhet som står obebodd. Coralines föräldrar är ofta upptagna och hon har det ganska tråkigt på det nya stället. De andra lägenheterna bebos av Fröken Spink och Fröken Forcible som är gamla skådespelerskor och av en gammal man som påstår att har en muscirkus fast att ingen får se mössen uppträda än eftersom de inte är rikigt färdigsynkade. Trots dessa märkliga grannar har Coraline tråkigt. Just en sån här tråkig dag öppnar Coraline dörren till tegelväggen och på något underligt sätt är muren borta så Coraline kan ta sig igenom till den andra sidan!

Där ser det ut precis som hemma oss henne, där finns en mamma och en pappa som säger att de längtat efter henne. De skämmer bort Coraline med uppmärksamhet, ger henne supergod mat och låter henne göra vad hon vill utan gnäll. Det är först när Coraline vill tillbaka till sin riktiga familj som hon får problem…
Boken av Neil Gaiman kom ut på svenska 2003 och har även hunnit bli film. I år kom även Coraline som seriealbum där P.Craig Russell har bearbetat texten och tecknat bilderna. Jag tycker att boken gör sig bra som seriealbum och det är intressant att se hur han leker med symboler och miljöer för att tolka de olika stämningarna mellan världarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar