Leta i den här bloggen

tisdag 25 september 2012

Höstens bilderböcker

Ett smakprov på godbitar från höstens bilderboksskörd

Veke och den röda baddräkten är en smårolig och gullig historia om Veke, en vildsvinsunge som gärna smiter iväg från flocken och ner till sjön. Där hittar han en röd baddräkt som han blir mycket förtjust i.

Tyvärr blir inte flocken lika exalterad utan kräver att Veke genast tar av människodräkten om han ska vara med i flocken. Då väljer Veke baddräkten framför familjen och vandrar iväg på egna äventyr där han lär känna skogens alla djur. Men riktigt hemma blir han inte förrän han hittar en lite flicka som också gillar att bada.


Yakup Tokstollen är en annorlunda bilderbok av Ulf Stark som handlar om den klantiga Yakup som inte gör annan än att spilla, ramla, välta och klanta sig. I hela byn är han känd som tokstollen, något som han accepterar eftersom han hört att någon måste vara det också. Tyvärr gör hans klantighet att han inte får hänga med i skolkompisarnas vilda lekar efter skolan,  han blir därför extra glad när han räddar den tystlåtna flickan Ayla och hennes väska från ett  träd och sedan får följa med hem till hennes mormor. Där leker de grimaser och testar mormorderns glasögon vilket gör att en hel värld öppnar sig för Yakup. Nu gäller det bara att han lyckas samla ihop pengar till ett par egna glasögon.
Bodils kalas handlar om Bodil som fyller år och då tycker hennes mamma att man ska ha kalas. Det tycker väl egentligen Bodil också men när ballongerna är uppblåsta och bordet dukat börjar Bodil bli osäker, för tänk om ingen kommer eller om det blir tråkigt?

Hon gömmer sig i garderoben istället. Efter ett tag blir hon lite nyfiken, gluttar på dörren och ser att alla leker och har roligt, kanske är kalas bra ändå!Kjelle är kattvakt är den tredje boken om den lilla hunden Kjelle. I den här ska hans matte åka bort och Kjelle lämnas därför hos morfar vilket Kjelle inte alls tycker om. Där ser allt lite annorlunda ut och där finns den listiga katten Sessan som tycker sig äga både huset och morfar.

När morfadern ska ut och dela ut post får både Sessan och Kjelle hänga med och när Morfar ber Kjelle att vakta Sessan så att hon inte rymmer tar Kjelle det på stort allvar men det visar sig lättare sagt än gjort. Så fort morfar vänder ryggen till försvinner Sessan; under bilar, upp på tak, in i butiker och upp på en byggkran, med hjärtat i halsgropen försöker Kjelle hålla koll på den väghalsiga katten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar