Leta i den här bloggen

onsdag 3 oktober 2012

En man som heter Ove

Det här är en väldigt fin bok i sin enkelhet skriven av Fredrik Backman som oftast annars skriver krönikor vilket jag tycker märks i det raka språket.  

Boken handlar om 59-åriga Ove som tycker att rätt ska vara rätt vilket ofta sätter honom på kant med omgivningen. Efter fruns bortgång och blir ingenting som förut, borta är all färg i hans tillvaro och när han dessutom blir av med jobbet bestämmer han sig för att det får vara nog. Att ta livet av sig blir dock svårare än vad Ove trott, trots att han försöker både hänga sig, gasa ihjäl sig, kasta sig framför tåg och skjuta sig så avbryts handlingen alltid av någon som behöver honom. Det är allt från nyinflyttade grannar med tummen mitt i handen till övergivna katter och slipsar. En man som heter Ove är den mest romantiska bok jag läst på länge, sorglig och rolig samtidigt och sällan har jag tänkt så mycket på någon efteråt så som Ove hänger kvar hos mig. Numera är jag snäll mot alla rättskaffens män.

På bokmässan fick jag ett exemplar signerat som min pappa ska få i present av mina mamma.;  ”Till en av alla Sveriges Ovar” står det i den. Jag hoppas att han förstår att det är en komplimang.

2 kommentarer:

  1. Jag funderade också på att ge den här till min pappa, fast han läser aldrig böcker.. Morfar kanske vore bättre, han kör till och med Saab.

    SvaraRadera
  2. Haha då verkar den passa perfekt =)

    SvaraRadera